- Wat is hoofd-halskanker?  
- Hoe ontstaat kanker?
- Waardoor wordt hoofd-halskanker veroorzaakt?  
- Kan hoofd-halskanker worden genezen?  
- Symptomen van hoofd-halskanker  
- Verwijzing naar een specialist
- Diagnose van hoofd-halskanker  
- Stadium en graad van kanker  
- Behandeling van hoofd-halskanker  
- Follow-up na behandeling  
- Klinisch onderzoek

Nader onderzoek

Als uit de biopsie blijkt dat er kankercellen aanwezig zijn, wordt nader onderzoek verricht om meer over de kankergezwel te weten te komen en een behandelwijze te kiezen. Het kan een paar dagen duren voordat de resultaten bekend zijn en u zult ongetwijfeld heel ongerust zijn in die periode. Sommige sites op de Links-pagina bevatten nuttige informatie over hoe u met dit soort stress kunt omgaan, of u kunt uw verpleegkundige of arts om hulp vragen. Deze onderzoeken omvatten mogelijk onder meer:

Bloedonderzoek

Er worden bloedmonsters afgenomen om uw algemene gezondheidstoestand te controleren.

Röntgenfoto’s

Er kunnen röntgenfoto’s van aangezicht of hals worden genomen om te controleren of de botten, bijvoorbeeld de kaak of de tanden, zijn aangetast. Op een thoraxfoto kan worden bekeken of de kanker zich heeft uitgezaaid naar de longen (zeer zeldzaam). 

CT (CAT) scan

Een CT- of CAT-scan vormt met behulp van speciale röntgenstralen een 3-dimensionaal beeld van de binnenkant van uw lichaam. Dit duurt 10 à 30 minuten en is pijnloos.

U kunt een drankje of een injectie krijgen waardoor u het heel warm krijgt. Het is belangrijk dat u, voordat u de injectie of het drankje krijgt, de persoon die de scan maakt vertelt of u allergisch bent voor jodium of astma hebt. Gedurende ten minste 4 uur vóór de scan mag u niet eten of drinken, maar u kunt na afloop meestal direct naar huis.

MRI or NMR scan

Een MRI of NMR-scan vormt met behulp van magnetische velden een 3-dimensionaal beeld van de binnenkant van uw lichaam. Gedurende de scan moet u gedurende ongeveer 30 minuten heel stil in een metalen cilinder liggen. Dit kan onaangenaam zijn als u niet tegen afgesloten ruimtes kunt. Het helpt dan vaak als een bevriend persoon met u meegaat in de behandelkamer. Er worden oordoppen of koptelefoons gebruikt omdat het scanapparaat nogal veel lawaai maakt. Soms wordt u gevraagd een bandje of CD mee te nemen om tijdens de scan uw favoriete muziek te kunnen beluisteren.

Doe alle metalen sieraden of andere voorwerpen af voordat u de scankamer binnengaat. Mensen met metalen voorwerpen in hun lichaam (bijvoorbeeld hartmonitors, pacemakers, chirurgische clips of kunstheupen) kunnen vanwege het magnetische veld niet worden gescand. Voorafgaand aan de scan wordt u gevraagd naar metalen voorwerpen, vergeet het dus niet aan de verpleegkundige of technicus te vertellen als u denkt dat u metaal in uw lichaam heeft (inclusief in uw ogen).

Botscan

Met deze scan worden kankercellen in de botten aan het licht gebracht. Een zeer kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof wordt in een ader gespoten. Na 2–3 uur maakt een apparaat een scan van het hele lichaam. Botten die kankercellen bevatten zijn licht van kleur, de zogenaamde ‘hot spots’. De gebruikte graad van radioactiviteit is zeer laag en niet schadelijk. De radioactiviteit verdwijnt gewoonlijk binnen een paar uur uit het lichaam.

Andere onderzoeken

Andere onderzoeken zijn onder meer een bariumpapje, een echoscopie of een PET-scan (positronemissietomografie).