- Wat is hoofd-halskanker?  
- Hoe ontstaat kanker?
- Waardoor wordt hoofd-halskanker veroorzaakt?  
- Kan hoofd-halskanker worden genezen?  
- Symptomen van hoofd-halskanker  
- Verwijzing naar een specialist
- Diagnose van hoofd-halskanker  
- Stadium en graad van kanker  
- Behandeling van hoofd-halskanker  
- Follow-up na behandeling  
- Klinisch onderzoek

 

Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie (PDT) is een medische behandeling voor sommige soorten kanker. Bij PDT wordt gebruik gemaakt van een combinatie van laserlicht met een bepaalde golflengte, zuurstof en een lichtgevoelig geneesmiddel waarmee kankercellen kunnen worden vernietigd.

Het lichtgevoelige geneesmiddel (een fotosensitieve stof) wordt in de bloedstroom gespoten en wordt door de cellen in het hele lichaam opgenomen. Het middel verzamelt zich bij voorkeur in kankercellen, maar het wordt niet actief totdat het wordt blootgesteld aan laserlicht met een bepaalde golflengte. Als een laserstraal op het kankergezwel wordt gericht, heeft dit tot gevolg dat het middel met zuurstof reageert en tijdelijke schadelijke zuurstofvormen vormt, de zogenaamde zuurstofradicalen, die vervolgens de kankercellen vernietigen.

Bij PDT is er een bepaalde tijd tussen de injectie en de activering van het geneesmiddel met laserlicht, wat varieert van enkele uren tot enkele dagen. Het laserlicht dat bij PDT wordt gebruikt, wordt gedurende enkele minuten via een optische vezel gericht toegepast. De arts houdt deze optisch vezel heel dicht bij het kankergezwel zodat de juiste hoeveelheid licht wordt afgegeven aan de tumor. Dit betekent dat PDT slechts minimale schade aan normale, gezonde cellen toebrengt.

Bij ziekte in een vroeg stadium kan het doel van een behandeling met PDT het volledig wegnemen en genezen van het kankergezwel zijn. In een verder gevorderd stadium kan het doel zijn het kankergezwel te verkleinen om de symptomen te verlichten. In dit geval kan het kankergezwel niet met PDT worden genezen.

Nieuwe, normale cellen vervangen de cellen die door PDT zijn vernietigd zodat na de behandeling een snelle genezing plaatsvindt en de lelijke littekens die het gevolg zijn nadat er op andere manieren weefsel is verwijderd worden hiermee voorkomen.

Zelfs patiŽnten die in het verleden een chirurgische ingreep, radiotherapie of chemotherapie hebben ondergaan kunnen veilig met PDT worden behandeld.