- Wat is hoofd-halskanker?  
- Hoe ontstaat kanker?
- Waardoor wordt hoofd-halskanker veroorzaakt?  
- Kan hoofd-halskanker worden genezen?  
- Symptomen van hoofd-halskanker  
- Verwijzing naar een specialist
- Diagnose van hoofd-halskanker  
- Stadium en graad van kanker  
- Behandeling van hoofd-halskanker  
- Follow-up na behandeling  
- Klinisch onderzoek

Radiotherapie

De behandeling van kanker via radiotherapie vindt plaats door röntgenstralen met hoge energiepulsen op de kankercellen te richten om deze te vernietigen en daarbij de normale cellen zo weinig mogelijk te beschadigen. U kunt radiotherapie vergelijken met normale röntgenfoto’s en u voelt de stralen niet.

Door radiotherapie wordt u niet radioactief en tijdens uw behandeling kunt u volledig veilig met andere mensen omgaan, ook met kinderen.

De behandeling duurt 3 tot 7 weken, afhankelijk van het type en de omvang van de kanker. Meestal vindt de therapie plaats in de vorm van een serie korte, dagelijkse behandelingen, van maandag tot vrijdag, met een rustpauze tijdens het weekend. Elke behandeling duurt maar een paar minuten. Het is van groot belang dat u zich aan het behandelschema houdt om onnodige hiaten in de behandeling te voorkomen.

Radiotherapie is een heel precieze behandeling en het is belangrijk dat u tijdens de behandeling heel stil kunt blijven liggen in precies dezelfde houding. Een speciaal masker van doorzichtig plastic dat over uw hoofd en/of schouders past zorgt dat u uw hoofd stil en in de juiste positie houdt.

Radiotherapie kan ook na chirurgie worden gegeven om eventuele gemiste kankercellen te vernietigen, met name in de lymfeklieren in de hals.