- Wat is hoofd-halskanker?  
- Hoe ontstaat kanker?
- Waardoor wordt hoofd-halskanker veroorzaakt?  
- Kan hoofd-halskanker worden genezen?  
- Symptomen van hoofd-halskanker  
- Verwijzing naar een specialist
- Diagnose van hoofd-halskanker  
- Stadium en graad van kanker  
- Behandeling van hoofd-halskanker  
- Follow-up na behandeling  
- Klinisch onderzoek

 

Wat is hoofd-halskanker?

Kanker in de mondholte is een soort kanker die zich ontwikkelt op de lippen of in de mond zelf, met inbegrip van de binnenkant van de lippen en de wangen (ook wel mondslijmvlies genoemd), tandvlees, het harde deel van het gehemelte, de tong en onder de tong (de mondbodem).

Onder neuskanker vallen kanker van de huid van de neusgaten en de binnenkant van de neus. Er bestaat ook kanker van de nasopharynx, de neusholte, die zich ontwikkelt in het bovenste gedeelte van de keel, en kanker van de paranasale sinussen, die zich ontwikkelt op de binnenwand van de holtes (de sinussen) die langs de neus in de botten van het aangezicht liggen. Kanker kan ook ontstaan in de hypopharynx, de holte onder de nasopharynx.

Er kan ook kanker in de oropharynx, de holte die de neus met de keel verbindt, ontstaan. Hieronder valt ook de tongbasis, het zachte deel van het gehemelte en de zijkanten en de achterkant van de keel, inclusief de amandelen.

Kanker van het strottenhoofd begint meestal in of vlakbij de stembanden. Het strottenhoofd wordt ook wel de adamsappel genoemd. Als u met uw vingers over de voorkant van uw keel strijkt, voelt u het strottenhoofd als een bobbel die op en neer beweegt als u slikt. Deze bobbel is bij mannen dikker dan bij vrouwen.

Andere soorten hoofd-halskanker zijn zeldzamer en hieronder vallen lymfomen, sarcomen en melanomen.